Популярне

На Київщині стартував Чупирський майдан (фото і 2 відео)

Рейдерсько-поліцейська акція з крадіжки зерна у ТОВ «Озерна-Агро»

У селі Чупира Білоцерківського району рейдерський сезон триває з липня по листопад 2021 року. За цей час рейдери вивезли 180 тон зерна, таким чином німецький інвестор пан Бертольд поніс збитки на суму майже півтори мільйони. А наразі збитки збільшаться через неналежне зберігання зерна тих, хто взявся начебто його доглядати. Завдано також великих збитків через навмисне пошкодження техніки «зберігачами».

Адвокат Сергій Грібєнніков називає величезну суму — понад 650 тисяч доларів! Другий адвокат Андрій Фатєєв, окрім рейдерів, винними в збитках називає ще й правоохоронців.

Нам стало відомо, що розгляд справ з рейдерського захоплення гальмується, ще з тієї причини, що правоохоронці (навіть такого рівня, як заступник генпрокурора) вважають справи сімейним розподілом майна при розлученні подружжя: пані Піскарьової і пана Бертольда. Тобто зміщують акценти і знецінюють всю серйозність протистояння. Ну, що сказати з цього приводу?

Нам залишається погодитись з адвокатом на 100 відсотків в тому, що відбувається. Немає ані рейдерства в словниковому значенні цього слова, ані господарського спору, як вважають в поліції, а є злодійство, що мусило б бути кваліфіковане кримінальними статтями як злочин проти власності: крадіжка ст. 185, або грабіж ст. 186, або розбій ст. 187. А для організаторів, є стаття 255 — «Створення злочинної організації». Підійшла б і стаття 257 — «Бандитизм», якби «тітутушки» були при зброї.

Але ще не вечір, і озброєні люди таки знайшлися. На бік рейдерів стала патрульна поліція і полк спецназу з Броварів. Атака почалася в п’ятниці 19 листопада. Тут рейдерам  було не проїхати, так вони вирізали збоку паркан, ось десь тут, ліворуч, загнали на територію захопленого товариства «Озерна-Агра» дві фури і стали вантажитися. А от виїхати їм вже не дозволили місцеві мешканці.

Викликали Білоцерківську поліцію, ті покрутилися, з’ясували, що у водіїв фури не було товаро-транспортних накладних, потім хтось з рейдерів виписав їм фальшиві накладні, бо вага була проставлена навмання, без зважування. Поліція поїхала, а люди залишилися, і вартували тут чотири доби.

Частина кадрів з цього відео була знята 22 листопада вже після ганебних подій з боку присутніх тут правоохоронців, будемо називати їх «найманцями» рейдерів. Бо поліція, охоронці і підрозділ броварського полку спецпризначенців — всі вони діяли заодно проти людей поза законом і за сценарієм рейдерів.

За деякий час до початку цих зйомок відбулася така подія: «найманці» зробили коридор, і стали охороняти виїзд фури з краденим зерном зі двору на вулицю.

Пан Бертольд став перед фурою, а потім так і йшов попереду, поки його не висмикнув поліцейський, котрий почав складати протокол про адміністративне правопорушення, за те, що пан Бертольд заважав автомобільному руху на проїжджій частині вулиці. Цей абсурдний «Протокол про адміністративне правопорушення» свідчить про те, що «найманці» діяли за добре продуманим сценарієм їхніх замовників.

Тоді місцеві жителі взялися за руки, і перегородили шлях фурі, не даючи їй виїхати на вулицю. «Найманці» кийками і щитами стали їх розганяти, штовхали і били. А хтось з їхнього начальства кричав водію фури : «Дави їх, як собак!!!»

60-літньому електрику Василю Івановичу зломили ребро, чоловік втратив свідомість і впав. Він би там і помер, якби не люди і механік Олександр (Саня) Гречко, який кинувся захищати свого старшого товариша. Наші глядачі вже знайомі з Санею з попередніх частин фільму. Олександр як слюсар з ремонту і обслуговування сільськогосподарських машин ІП «АГРО-ВІЛЬД УКРАЇНА» ще влітку приходили до захопленої і зіпсованої рейдерами агротехніки, щоб поремонтувати її.

Ось ще одна важлива зустріч з ним, яка говорить про людський клімат соціальних відносин, які існують у німецького фермера. Додамо, що ще під час свого навчання Саня з хлопцями з 2015 року допомагали фронту, варили буржуйки і плели маскувальні сітки.

«Найманці» після кількох ударів кинули Саню на землю, били ногами по ребрах і голові. Надягли кайданки, ударами ніг не давали піднятися з землі, поки складали протокол про правопорушення. Саня пролежав майже півгодини на холодній землі в легкій куртці. Йому ніколи було йти в лікарню знімати побої, а тепер «найманці» його ще й засудять.

А ось з’явився і Олег Бєляєв — адвокат Наталії Піскарьової. Ледь впізнали. Ми телефонували йому в жовтні, щоб домовитися про інтерв’ю, хотілося почути, що рухає протилежною стороною конфлікту. Однак пан Бєляєв після свят не передзвонив, хоча обіцяв. А цікаво було б запитати, чи працював він на Піскарьову і ті 8 років, коли отримував зарплату у пана Бертольда? І тепер він ось тут, де лупцюють людей на приватній території. Невже і справді вірить, що забирає все по праву?

Настала ніч з 22 на 23 листопада. Фури ще стояли, люди не розходились, «найманці» теж тут. Вони почали роздавати повістки — це акт «залякування», а також свідчить про корупційні дії поліції. Після того, як активісти з Громадського контролю Київщини, зокрема, Андрій Рачик, вирішили переписати усіх «найманців», останні раптом сполошилися і вирішали тікати. Чому найманці тікають? На відео можна почути двох з них.

Громадяни вважають, що «правоохоронці», які тікають з місця події, викликають підозру і мусять бути затриманими для розслідування. І настав момент істини, який прояснив, чому тікають «найманці». Тому, що вони навіть не продажні поліцейські, а щось інше. У них фальшиві документи, ніхто з них не називає «місце знаходження» свого полку особливого призначення, вони заучено повторюють легенду про юридичну адресу, що викликає ще більшу підозру. Мало того, це свідчить, що перед нами не структура органу виконавчої влади, а якась мілітарна приватна чи колективна юридична особа, або, просто кажучи, банда найманців.

Ці озброєні люди викликали підозру і у правозахисника Дмитра Павліченка, очільника ГО «Захист звичайних людей». Він повідомляв на камеру, що рейдери за підтримки озброєних «найманців» намагалися викрасти людське пайове зерно, і були зупинені під час злочину. Сума крадіжки за найменшими розцінками складає 700 тисяч гривень, тобто відбувається злочин в особливо великих розмірах. Що це — як не бандитизм?!

Отже зробимо висновки. Поки поліціянти-найманці розбирають трактор, щоб утекти з місця події, громадяни пропонують їм повернути фуру з зерном на захоплену рейдерами територію товариства «Озерна-Агро», і шлях звільниться… «Найманці» відмовляються, їм краще перенести трактор на руках, ніж порушити домовленості із замовником на крадіжку зерна…

І щось нам підказує, що замовником крадіжки виступає не лише тандем Піскарьової-Бєляєва… Логічна ниточка веде у вищі ланки влади. Адже, щоб три місяці гальмувати розслідування і суди, мати десятки кілограмів заяв про скоєння злочинів, і не давати їм ходу, для цього треба мати принаймні або високих покровителів, або безпосередньо зацікавлених осіб, що сидять у керма влади.

Згодом пан Бертольд з приводу цих ганебних подій дав прес-конференцію Інформаційній агенції Українські Новини. Зокрема він сказав про таке: https://youtu.be/yk0ld2BoSqc

Минуло вже 10 днів з початку подій. Ситуація не змінилася. Фури стоять. Селяни вартують. Чупирcький майдан розпочався 19 листопада 2021 року.

14 жовтня під час ходи на честь захисників України політична партія Національна корпус пройшлася Хрещатиком з актуальним лозунгом: ПОВТОРИМО КОЛІЇВЩИНУ. Невже лише Коліївщина здатна повернути законність в аграрній сфері?

До речі, пан Бертольд відговорив селян перекривати одеську трасу, щоб привернути увагу влади на беззаконня. Чи не пошкодував він про це сьогодні? А також про свої інвестиції в Україну? І став би він радити іноземцям інвестувати в Україну? Поговоримо про це в наступний раз…