Популярне

Роман Лещенко пояснив, які зміни відбудуться на ринку землі з 1 липня

Міністерство аграрної політики розраховує на «спокійний» запуск консервативного обігу земель та створення «антирейдерської» комісії для захисту фермерів.

«Наш консерватизм полягає у тому, що ми поставили обмеження щодо допуску юридичних осіб, де засновниками є українці, а іноземці у нас взагалі не допущені, лише через механізм референдуму. Ми вирішили, що суспільство має переконатися у тому, що це цивілізовані правила, право власності захищене,держава дає фінансову підтримку, а всі ці механізми є доволі відкритими. Ми підтримали таку консервативну формулу, бо через призму багатьох маніпуляцій, зловживань та процесів, які відбувалися за 30 років у нашій країні щодо землі, безумовно, нам важливо показати суспільству справедливість і прозорість», — розповів очільник відомства Роман Лещенко в ефірі «Українського радіо».

Він також повідомив, що через антирейдерську комісію фермери матимуть змогу звертатися до міністерства по допомогу.

«Антирейдерська комісія почне працювати протягом календарного місяця. Логіка її створення дуже проста — для того, щоб аграрії в режимі реального часу мали можливість звертатися до Міністерства щодо захисту їх інтересів, а те, залучаючи правоохоронні органи, оперативно реагувало і захищало людей від будь-якого виду зловживань у земельній сфері. Крім того, зважаючи на ухвалення закону № 2194, Держгеокадастр позбавляють функції розпорядження, штат людей звільняють, а ті фахівці, які залишаться після атестації, будуть займатися консультаційною підтримкою, супроводом, моніторингом. Нам важливо, щоб була така доступність у регіонах, щоб люди мали постійну підтримку у питаннях земельних відносин», — пояснив Лещенко.

До людей, які займалися земельними махінаціями, будуть застосовані санкції Ради національної безпеки і оборони України (РНБО), заявив міністр агрополітики Роман Лещенко на Всеукраїнському форумі «Україна 30. Земля» у понеділок.

«Шляхом санкційного механізму РНБО, шляхом відповідної підготовки всіх матеріалів, які ми підготували щодо людей, які займалися земельними махінаціями, зловживали правом, акумулювали величезні масиви землі, будуть застосовані санкції», — сказав він.

«Ми повинні припинити всі процеси несправедливого використання, вилучення та перепродажу земель», — наголосив глава Мінагрополітики.

Лещенко зазначив, що в дозволі ситуацій придбання землі незаконним чином задіяні всі гілки правоохоронної системи.

«Ми готові надавати всю необхідну інформацію для встановлення справедливості. Крадіжка землі не має термінів давності», — заявив міністр.

У своєму виступі як приклад формування юрособою досить великого земельного масиву із земельних ділянок особистих селянських господарств в умовах дії мораторію на продаж сільгоспземель він навів ПСП «Агрофірма Світанок» екс-народного депутата і дружини екс-глави Київської облдержадміністрації Тетяни Засухи. За даними міністра, цей земельний банк складається з 461 ділянки на 419 га під Фастовом (Київська обл.).

«Земельний масив, який можна абсолютно вільно купити, продати, який абсолютно є в цивільному обороті, тому що чиновники за 20 років формування земельної політики сформували механізми, коли мільйони українців не мають права розпорядитися своєю землею, але є можливість через безкоштовну приватизацію отримати 2 га, сформувати земельні масиви. Таких масивів в Україні тисячі», — констатував Лещенко.

За його словами, в Україні є землевласники з десятками тисяч гектарів.