Популярне

Верховний Суд став на бік Фірташа у справі про нарахування температурних коефіцієнтів побутовим споживачам

Верховний Суд визнав законною практику облгазів, що належать олігарху Дмитру Фірташу та займають домінуюче положення на ринку постачання газу населенню, з нарахування побутовим споживачам температурних коефіцієнтів, у результаті споживачі були змушені платити за газ більше, ніж мали б за фактичними показаннями лічильника. Відповідна постанова Великої Палати Верховного Суду за 23 листопада 2021 року оприлюднена в Єдиному реєстрі судових рішень.

Як випливає з матеріалів указаної справи, споживач звернувся до суду з позовом до облгазу, оскільки почав отримувати рахунки за газ, що не відповідали тим сумам, які б мали бути сплачені відповідно до показань лічильника газу. Суми виявилися вищими, а принцип їх розрахунку був споживачеві невідомий.

Згодом з’ясувалося, що облгаз почав нараховувати побутовому споживачу вартість газу за принципом, як для непобутових споживачів. Тобто, за відсутності лічильника, який фіксує температуру та тиск газу, вартість газу розраховувалася за певними усередненими показниками — так званими «стандартними умовами».

Водночас, як вказував споживач у своєму позові, згідно з постановою НКРЕКП від 30 вересня 2015 року № 2496, можливість використання за розрахункову одиницю поставленого природного газу метр кубічний природного газу, приведений до стандартних умов, передбачена лише у відносинах постачання природного газу з непобутовим споживачем.

Справа дійшла до Верховного Суду, який фактично визнав законним нарахування облгазами температурних коефіцієнтів побутовим споживачам.

«Після довгого процесу тягання кота за всі інтимні місця, Велика палата Верховного суду визнала правомірною практику облгазів імені Фірташа (тому що інші їх не застосовували) з нарахування температурних коефіцієнтів. Це означає, що:

— до листопада 2020 року облгазами температурні коефіцієнти нараховувалися законно;

— всім, хто їх сплатив, гроші не повернуть;

— з тих, хто не сплатив — мають право стягувати;

— а штраф, який АМКУ наклав на облгази в грудні 2019 року в розмірі 278 млн. грн. — буде скасовано.

Власне, це було логічне рішення після ухвалення Радою подарункового закону 3508-д, хоча я до останнього вірила у незалежність судової системи (бо інституційна слабкість — то величезна біда, яка ще дуже довго нам всім буде відгукуватися).

Чи шкодую я, що наша команда стільки часу і сил інвестувала у цю боротьбу? Звичайно, ні. І кожен, хто написав скаргу чи звернувся до суду, можливо, і оплатив адвоката — посіяв своє зерно у велику справу. Ми будуємо країну наших мрій — країну, де буде верховенство права, де будуть працювати інституції, де споживачі будуть захищені. І, змінюючи себе, ми змінюємо нашу країну. На жаль, уже очевидно, що шлях буде дуже довгим. Пишаюся усіма тими, хто був поруч. Лупаймо!», — прокоментувала рішення Верховного Суду координатор житлово-комунальних програм Громадянської мережі ОПОРА Тетяна Бойко.

Нагадаємо, у жовтні 2018 року мільйони домогосподарств отримали квитанції на оплату газу, в яких обсяг газу було помножено на коефіцієнт. Згодом його назвуть у народі «температурний коефіцієнт».

Облгази пояснили його появу фізичними властивостями газу. Адже при нагріванні газ розширюється, а при охолоджені — стискається. Тому залежно від пори року в квитанціях вказувався коригуючий коефіцієнт. До того ж розмір коефіцієнтів залежав навіть від розташування лічильника. Він був більшим для тих домогосподарств, в яких прилад обліку розміщувався на вулиці і на певній відстані від будинку.

Оскільки у великої кількості споживачів встановлено газові лічильники, які не коригують обсяги газу з урахуванням температури та тиску, то коефіцієнти з’явились і у платіжках. Це прогнозовано викликало обурення споживачів.