Популярне

Чим загрожує Україні затримання Протасевича – починається велика гра

Затримання режимом Олександра Лукашенка засновника telegram-каналу NEXTA Романа Протасевича свідчить про те, що Україні слід очікувати від білоруської «влади» будь-яких агресивних дій. З огляду на це Україна і Європа мають виступити єдиним фронтом проти диктаторського режиму в Білорусі. Про це в ефірі «Прямого» заявив надзвичайний і повноважний посол України в США (2015-2019) Валерій Чалий.

«Що робили раніше США та ЄС? Не було послів довго, а потім все-таки Штати пішли на те, щоб посли (в Білорусі – ред.) були. Але в результаті це нічого не дало. Ця політика з самопроголошеним президентом Білорусі не дала результат, щоб його якось направити на шлях істини. Він все одно ліг під Путіна. Гадаю, в цій ситуації вже гратися не вийде. Треба вибирати чітку лінію і нам, і Європі», – сказав дипломат.

Чалий зауважив, що застосування бойової авіації для посадки літака і затримання опозиційного блогера тягне за собою санкційні наслідки.

«Це президент іншої країни. Хоча він (Лукашенко – ред.) не має повної легітимності. Але раніше, коли він мав легітимність, казав Україні: через територію Білорусі російські війська в Україну не зайдуть. А як тепер вірити після цієї ситуації, коли там суцільна брехня? Весь світ бачить, що це брехня. Ясно, що це було затримання опозиціонера, журналіста-блогера, заради якого застосували авіацію. Це має санкційні наслідки в міжнародному праві», – сказав експосол.

Чалий додав, що Європа та Україна мають виступити єдиним фронтом проти режиму Лукашенка.

«Висновки. Перше – довіряти вже білоруському керівництву ми не можемо. Друге – це тисячу кілометрів північного кордону. Та ж сама ситуація у Литві й Польщі. Вони зараз переймаються цим питанням. Найскладніше зараз Україні, Литві та Польщі. Як діяти Європі? Вона, мабуть, уже закінчить цю гру і виступить єдиним фронтом. І ми маємо з Європою виступити єдиним фронтом, попри те, що наша ситуація найскладніша. І в Європі мають зрозуміти, що ми йдемо на такий крок – скоординовані дії та спільне засудження дій Лукашенка – і покладаємо на це ризики, які мають бути закриті допомогою нам в інших питаннях. І тут починається велика дипломатична гра», – зауважив дипломат.

«Колись ця геополітична велика гра закінчиться, але, на жаль, ми живемо в цю пору. Ми на порозі дуже великих змін в цій частині Європи та Євразії. І, на жаль, ми в епіцентрі. Нічого хорошого з цього немає», – підсумував Чалий.

Нагадаємо, президент Зеленський доручив уряду підготувати рішення про припинення авіасполучення з Білоруссю.

Крім того, у Раді пропонують розірвати дипломатичні з Білоруссю і ввести санкції проти Олександра Лукашенка.